CBAM, Bæredygtighed, Bureau Veritas

Er din virksomhed klar til CBAM?

Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) er et centralt redskab i EU’s kamp mod klimaændringer og i målet om at opnå netto-nul udledninger. CBAM skal sikre, at virksomheder uden for EU ligestilles med europæiske virksomheder. Det betyder, at importører af en række varer til EU skal købe CBAM-certifikater for at sikre, at de importerede varer lever op til de samme strenge miljøstandarder som varer produceret inden for EU. Hvis varerne har en højere CO2-udledning, skal importørerne betale forskellen.

Ambitiøse mål og implementering

CBAM, som trådte i kraft den 1. oktober 2023, er designet til at sikre, at virksomheder inden for og uden for EU konkurrerer på lige vilkår. Dette opnås ved, at der fra 2026 efter indfasningsperioden pålægges en pris på import af varer, der er produceret uden for EU med en høj udledning af CO2. I indfasningsperioden kræver forordningen, at virksomheder, der importerer varer inden for jern, stål, aluminium, cement, gødning, elektricitet og brint, indrapporterer den indlejrede CO2-emission, når varens værdi overstiger 150 EUR per sending. Disse sektorer står for en stor del af de globale CO2-udledninger, og CBAM forventes at dække over 50% af emissionerne i de sektorer, der er omfattet af EU's emissionshandelssystem (EU ETS). [i]

Rapporteringen sker på toldkodeniveau og skal ske kvartalsvis til et CBAM-register, som i Danmark drives af Energistyrelsen og er knyttet til et fælleseuropæisk register. 

[i] https://taxation-customs.ec.europa.eu/carbon-border-adjustment-mechanism_en

Fase 1: Indberetning af oplysninger

 Indtil udgangen af 2024 har virksomheder tre muligheder for at rapportere deres emissioner: 

  • a) fuld rapportering efter den nye EU-metode
  • b) rapportering baseret på en tilsvarende metode eller 
  • c) rapportering baseret på standardreferenceværdier (kun indtil juli 2024). 

Fra 1. januar 2025 vil kun EU-metoden være tilladt, og estimater må kun bruges for komplekse varer, hvor de udgør under 20% af emissionerne. Importører forventes i løbet af 2024 at samarbejde med deres underleverandører om at skaffe nøjagtige data.

Fase 2: CBAM-certifikater 

Fra 1. januar 2026 skal importører årligt deklarere mængden af importerede varer samt deres indlejrede CO2-emissioner fra det foregående år. Disse emissioner skal matches med CBAM-certifikater, prissat på niveau med EU's CO2-kvoter. Sanktioner for manglende eller fejlagtig indberetning ventes at være 10-50 € per ton CO2.

Fase 3: Indfasning af nye sektorer 

Den sidste fase markerer overgangen fra gratis kvoter under EU ETS til fuld implementering af CBAM, inklusive indfasning af nye sektorer. Målet er, at alle sektorer, der er omfattet af EU ETS, gradvist vil blive inkluderet under CBAM-reguleringen. Dette vil sikre, at europæiske og udenlandske producenter bidrager ligeligt til de globale klimaindsatser og fremmer retfærdige konkurrencevilkår på det europæiske marked.

Importørens rolle i CBAM

"Importørerne har hovedansvaret for at håndhæve CBAM," forklarer Mark Fraser, Sustainability Business Development Manager hos Bureau Veritas. "De spiller en central rolle i rapportering, dataindsamling, verifikation og overholdelse." Importører skal indsende detaljerede oplysninger, herunder deklarantens identitet, adresse, rolle samt oplysninger om importører og repræsentanter.
CBAM kræver også dokumentation for hver importeret vare - inklusive toldkoder, oprindelsesland og emissioner (direkte og indirekte). Rapporten skal indeholde data om produktionsmetoder og emissionsparametre for at sikre fuld gennemsigtighed i miljøpåvirkningen. Denne form for rapportering minder om den, der er påkrævet under EU ETS (EU’s CO2 kvotehandelssystem)- et system, som Bureau Veritas har været godkendt til at verificere, og således høstet stor erfaring med, siden ordningens start i 2005.

Forbered virksomheden til CBAM: Nødvendige skridt

Overgangsperioden frem til 31. december 2025 fungerer som en indføringsperiode, hvor importører, producenter og myndigheder kan tilpasse sig inden reguleringen træder i kraft. Det forventes, at EU starter forsigtigt med CBAM, men gradvist skærper kravene, hvorfor det er klogt at være proaktive og starte forberedelsen nu, så man er klar, når reguleringen er fuldt implementeret.

Virksomheder kan allerede nu identificere berørte varer, beregne reduktioner og arbejde på at reducere deres CO2-aftryk. CBAM giver nye indsigter og muligheder for at reducere deres scope 3-emmisioner, som virksomheder bør udnytte.

Vigtige milepæle og tidsplan

Bureau Veritas er klar til at støtte virksomheder med CBAM-implementeringen

Bureau Veritas hjælper virksomheder med at forberede sig på CBAM-implementering. Vores carbonklima-eksperter tilbyder hjælp med fastlægning af CO2-aftryk, dialog med underleverandører uden for EU, vurdering af toldkoder, og inddatering i registret og indrapportering af data, så virksomheder kan navigere i den nye regulering og sikre overholdelse, når CBAM er fuldt implementeret i 2026.

Tomas Jørgensen, Business Developer Sustainability
Telefon: +45 2684 4199 | Mail: tomas.jorgensen@bureauveritas.com